ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

(για παιδιά από 5 έως 10 ετών)

Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής:
Χτίζοντας τον κόσμο με τα δικά μας χέρια

 

To εργαστήρι Αρχιτεκτονικής είναι ένα πρωτοποριακό και ίσως μοναδικό στο είδος του, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «archiZΩ» και οι μικροί αρχιτέκτονες δουλεύουν κυρίως σε ομάδες, οι οποίες συνδυάζουν παιδιά διαφορετικών ηλικιών και γνωστικών ικανοτήτων.
Η αρχιτεκτονική είναι τρόπος σκέψης και ζωής. Συνδυάζει την τέχνη και την επιστήμη. Oι μικροί σπουδαστές, με κύριο άξονα το παιχνίδι και μοχλό την αρχιτεκτονική, λαμβάνουν πλήθος ερεθισμάτων. Γνωρίζουν το άμεσο περιβάλλον τους μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές.
Μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται και να βλέπουν άμεσα τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους, με κατασκευές, δομικά πειράματα (μακέτες με απλά υλικά κλπ.) και σχέδια, ανακαλύπτουν νέους τρόπους σκέψης, αναπτύσσουν νέες δεξιότητες επικοινωνίας και τονώνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Δίνουν τη δική τους λύση στο πρόβλημα. Τολμούν να προτείνουν, να διεκδικούν και να κρίνουν.
Εκτιμούν την προσπάθεια και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους.
Στόχος της δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη κυρίαρχων δεξιοτήτων, όπως:
  • Αυτοπεποίθηση – Δημιουργικότητα,
  • Επιμονή – Υπομονή,
  • Επίλυση προβλημάτων,
  • Ανάπτυξη χωρικής ευφυΐας,
  • Ανάπτυξη μη λεκτικής επικοινωνίας,
  • Μαθηματική και τρισδιάστατη αντίληψη,
  • Δεκτικότητα στην εποικοδομητική κριτική (κριτικός εγγραμματισμός),
  • Συνεργατικότητα και υπευθυνότητα.
Σημαντικός στόχος της δραστηριότητας είναι να κάνει το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του και να γίνει ο «αρχιτέκτονας» της ζωής και του μέλλοντός του.
Το «archiZΩ» εμπνεύστηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τον Κυριάκο Κατέχη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό Α.Π.Θ. με την πολύτιμη επιστημονική συνδρομή της Έλενας Ρουσάκη, Interior Designer του WIGAN & LEIGH COLLEGE of UNITED KINGDOM, σε όλο το φάσμα του γνωστικού και εμπειρικού της αντικειμένου.

 

drastiriotites gia paidia
drastiriotites paidion thessaloniki
drastiriotites paidion thessaloniki
ergasitirio paidion
ergastirio paidion thessaloniki