ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΒΡΕΦΙΚΑ και ΜΕΤΑΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Baby & Parents Messy Play:
Ενεργοποιώντας τα λαμπάκια του εγκεφάλου μου


Η επαφή με τα αισθητηριακά υλικά και τα ζυμάρια, με απόλυτο σεβασμό στο ευαίσθητο δέρμα των μικρών παιδιών, είναι κάτι περισσότερο από μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τα βρέφη. Συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς προωθεί την αισθητηριακή ολοκλήρωση, η οποία με τη σειρά της δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το σώμα του στο περιβάλλον. Όταν τα παιδιά αγγίζουν διαφορετικές υφές, βοηθά τον εγκέφαλό τους να συνηθίσει τις διαφορετικές αισθήσεις.

Παρέχει στα παιδιά μια συναρπαστική απτική και αισθητηριακή εμπειρία που εμπνέει την έμφυτη περιέργειά τους και τους επιτρέπει να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Πραγματοποιώντας τη δράση αυτή μαζί με το παιδί σας, μεγιστοποιείτε την ποιότητα του συναισθηματικού δεσμού μαζί του.

Στο sensory/messy play τα παιδιά εξερευνούν ελεύθερα τον κόσμο των αισθήσεων μέσω του ελεύθερου παιχνιδιού και της επαφής με υλικά τα οποία μπορούν να περιεργαστούν ελεύθερα με τον τρόπο που θέλουν. Οι ομάδες αισθητηριακού παιχνιδιού γίνονται σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για ελεύθερη κίνηση, ασφαλή εξερεύνηση και πειραματισμό. Στις ολιγομελείς ομάδες υπάρχει ο ατομικός χώρος και χρόνος που κάθε παιδί χρειάζεται ώστε να νιώσει σίγουρο και να μπει στο παιχνίδι με τον δικό του ρυθμό. Στις ομάδες δεν υπάρχει σωστό και λάθος ούτε και κάποιο τελικό αποτέλεσμα που πρέπει να επιτύχει το παιδί. Μοναδικό στόχο αποτελεί η χαρά που έρχεται παρέα με την ανακάλυψη και τη συνύπαρξη. Οι ενήλικες – συνοδοί θα έχουν την ευκαιρία να (ξανα)γνωρίσουν, γιατί ως παιδιά σίγουρα το γνώριζαν, ένα ανέμελο παιχνίδι εξερεύνησης των αισθήσεων.

Τα υλικά με τα οποία παίζουμε έχουν ως στόχο την ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Το παιχνίδι με φως και σκιές θα εξάψει την περιέργεια και τη φαντασία, οι διαφορετικές υφές σε υφάσματα και άλλα υλικά θα ενισχύσουν τη λεπτή κινητικότητα, η μουσική ακρόαση θα ενθαρρύνει την κίνηση ενώ μυρωδιές και γεύσεις από βρώσιμα υλικά θα συμπληρώσουν την αισθητηριακή εμπειρία.

Βασικό χαρακτηριστικό της βρεφικής ηλικίας είναι η προδιάθεση για εξερεύνηση, παρατήρηση και δοκιμή. Το αισθητηριακό παιχνίδι προάγει τη σωματική, συναισθηματική και επικοινωνιακή ανάπτυξη των βρεφών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το παιχνίδι είναι αυτόνομο, μοναχικό και μη κατευθυντικό. Τα παιδιά οδηγούν και μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται άνετα και ευχάριστα να εμπλακούν κάθε φορά. Οι ενήλικες θα μάθουν να συνοδεύουν με αποδοχή και χωρίς όρους τα παιδιά σε έναν τρόπο παιχνιδιού τόσο απαραίτητο και αυτονόητο, που λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ίσως είναι δύσκολο να το προσφέρουν στα παιδιά τους στο περιβάλλον του σπιτιού. Θα έχουν το ελεύθερο πλαίσιο να παρατηρήσουν το βρέφος τους να εξερευνά και να αναπτύξουν παραπάνω τον συναισθηματικό δεσμό μαζί του. Θα βρουν τον χώρο να μιλήσουν με άλλους γονείς, να επικοινωνήσουν τους προβληματισμούς τους και να πάρουν ιδέες για παιχνίδι με απλά υλικά*.

Η συντονίστρια θα είναι εκεί για να διασφαλίζει την ελευθερία κίνησης, να φροντίζει για την ασφάλεια στον χώρο, να οργανώνει τα υλικά βάσει των αναγκών της ομάδας, να ενθαρρύνει και θα υποστηρίζει την ενεργή εμπλοκή των συνοδών.

*Στο βρεφικο messy play χρησιμοποιούμε βρώσιμα υλικά και μη τοξικά υλικά.

Απευθύνεται σε γονείς και βρέφη, από 8 έως  24 μηνών (Βρεφικό τμήμα).
Απευθύνεται σε γονείς και παιδιά, από 2 έως 3 ετών (Μεταβρεφικό τμήμα).
Πραγματοποιείται σε ολιγομελή τμήματα.

Messy Play gia vrefi
xoros gia vrefi thessaloniki
xoros gia vrefi
Messy Play gia vrefi thessaloniki