Τα οφέλη για το παιδί:
Το παιδί στο Συναισθηματίζειν θα καλλιεργήσει την ικανότητα κατανόησης, έκφρασης και διαχείρισης των συναισθημάτων, τον αυτοέλεγχο, την ενσυναίσθηση, την ποιοτικότερη επικοινωνία, τη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων ή προβλημάτων, τη διεκδικητική στάση, την αυτεπίγνωση, την αυτοαποδοχή και την ικανότητα για συνεργασία.
Θα καλλιεργήσει, δηλαδή, σταδιακά τον «Συναισθηματικό Εγγραμματισμό» του.
Αξιοσημείωτη είναι η πρόοδος των παιδιών μετά το πέρας του κύκλου των μαθημάτων στον τομέα της αναγνώρισης, έκφρασης και διαχείρισης των συναισθημάτων, σε ένα περιβάλλον που τιμά τη διαφορετικότητα και την αυθεντικότητα, όπως αναφέρουν γονείς και εκπαιδευτικοί.
Οι εμπειρίες των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου τους, σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στο άγχος και την ικανότητά τους να σχηματίζουν σχέσεις ασφαλούς δεσμού. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών, ο εγκέφαλος υφίσταται την πιο σημαντική εξέλιξη, θέτοντας το έδαφος για κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη.
Μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων και διαφοροποιημένων παιδαγωγικών τεχνικών, στο Συναισθηματίζειν δίνουμε σημασία σε αυτά που δεν εκφράζονται, στη γλώσσα του σώματος, στην έκφραση μέσω της κίνησης.
Αυτές οι διαδικασίες βοηθούν στην αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων και συμπεριφορών, όπως επίσης, στην απόκτηση ισορροπιών μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινότητα. Η επικοινωνία και η εξωτερίκευσή των συναισθημάτων επηρεάζει αποδεδειγμένα και σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο του παιδιού τόσο σε γνωστικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο.
Τέλος, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων συναισθηματικής αγωγής και εκπαίδευσης τα παιδιά αναπτύσσουν μια ισχυρότερη εικόνα εαυτού και μαθαίνουν ότι η σκέψη των άλλων μπορεί να διαφέρει από τη δική τους και ότι η σκέψη επηρεάζει τις πράξεις μας.